E-Ticaret Nedir? Avantajları nelerdir?
E-Ticaret Nedir? Avantajları nelerdir?
Kısaca E-Ticaret olarak tanımlanan Elektronik Ticaret, her türlü mal ve hizmet satışının güvenli olarak İnternet üzerinden gerçekleştirilmesidir.E-Ticarette tanıtım, satış, ödeme,müşteri desteği ve teslimat gibi tüm süreçler İnternet üzerinden yürütülür.
E-Ticaret sadece dijital dünyaya ait ürün ve hizmetleri kapsamaz, aynı zamanda elle tutulan, yani iziksel olarak kullanılabilen ürünlerle gündelik hayatımızda kullandığımız dijital dünya dışı hizmetleri de kapsar.
E-Ticaretin Avantajları
E-Ticaretin en büyük avantajı, zamandan ve mekândan bağımsız olarak dünyanın herhangi bir yerinde ve herhangi bir saatinde müşterilere alışveriş imkanı sunabilmesidir. E-Ticarette süreçlerin büyük kısmı dijital ortamda yürütüldüğü için kısıtlayıcı zaman ve mekân roblemleri bulunmamaktadır. Firmalar, iziki ortamda ulaşabildiklerinin çok üzerinde müşteri ve ciroya ulaşabilirler.
E-Ticaret, müşterilere daha şefaf bir ortam sunar. E-Ticarette müşteriler farklı firmaların web siteleri ve farklı ürünler arasında hızlıca iyat araştırması yapabilir. Bu da rekabetin artmasını ve fiyatların düşmesini sağlar.E-Ticarette irmalar müşterilerine birebir pazarlama yapabilir. Toplanan müşteri verileri ve deneyimlerini kullanarak,yüksek maliyetler gerekmeksizin hermüşteriye, kendisine özel pazarlama yapılabilmektedir.
İnternette bir sanal mağaza açmanın maliyeti, iziksel mağaza açmanın maliyetine göre çok aha düşüktür. Aynı zamanda e-ticaret sayesinde stok maliyetlerine girmeden düşük giderlerle satış yapabilme imkânı da vardır. E-Ticaret, geleneksel alışverişe göre müşterinin zaman kaybını azaltır. Binlerce müşteri, beklemeksizin aynı anda alışveriş ve ödeme yapabilir. Bunun yanısıra e-ticaret mekândan bağımsız olduğu için ulaşım giderlerini azaltır.E-Ticarette tüketiciler çok sayıda ürün çeşidini görebilir, en uygun ürünü bulma şansı artar.
Türkiye’de E-Ticaret
Türkiye, İnternetle resmi olarak 12 Nisan 1993’te tanıştı. Türkiye’de e-ticaretin devlet tarafından denetimsel temelleri ise ilk olarak 1997’te atıldı ve 2003’te e-Ticaret Çalışma Grubu ile kontrol mekanizmaları anlamında kapsamı genişletildi. 2000 yılından sonra büyümeye başlayan İnternet altyapısı sayesinde daha fazla kullanıcı İnternet erişimine kavuşmuş ve e-ticaret giderek artan bir büyüme ivmesi yakalamıştır.
Türkiye’de 2013 rakamlarına göre 37 milyon İnternet kullanıcısı bulunmakta. İnternet nüfusunun genel nüfusa oranı ise %45,1. Gelişmiş ülkelerle karşılaştırma yapmak gerekirse bu oran; ABD’de %81, İngiltere’de 87, Almanya’da %84, Fransa’da %83, Norveç’te %95 ve Güney Kore’de %84. Ancak toplam İnternet nüfusu olarak baktığımızda Küresel listede 17. sıradayız ve henüz katılım sağlamamış nüfusumuzu da dikkate alınca e-ticaret hacminin gelişmesi açısından potansiyelimizin yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
TÜİK’e göre İnternet kullanıcılarının %20’si B2C e-ticaretin müşterisi durumunda. Kredi kartı kullanıcılarınınsa %33’ü İnternet üzerinden alışveriş yapmakta. Türk kullanıcılarının %41’i İnternetten alışveriş konusunda güvenlik kaygısı taşımaktadır. Bu oran Avrupa ülkelerinde %1-12 arasında değişmektedir. 2013 rakamlarına göre Türkiye’nin e-ticaret hacmi 40 milyar TL civarında ve bir önceki yıla göre e-ticaret sektörü %30 büyüme gerçekleşti.
12 bin civarında e-ticaret sitesinin bulunduğu Türkiye e-ticaret pazarı daha çok firmadan son kullanıcıya satış (B2C) şeklinde çalışmakta. Özellikle son yıllarda Markafoni, Trendyol, imango, Morhipo ve benzeri kadın odaklı sitelerin yaygınlaşmasıyla moda perakendeciliği gelişmiş, kadınların e-ticarete katılım oranlarında artış gerçekleşmiştir. Özel alışveriş kulüpleri ve fırsat siteleri de e-ticaretin katılım oranına son yıllarda katkı sağlamıştır.
1998’de kurulan ve sektörün lideri durumunda bulunan Hepsiburada.com gibi yatay modelde çalışan e-ticaret sitelerine son yıllarda çok sayıda dikey model çalışan e-ticaret sitesi eklenmiştir.
Birlikte Calıştığımız Markalar